flag flag flag flag
banner

3 spørgsmål om RFID

PostImage

Der findes enormt mange løsninger indenfor tyverimærkning, og der bliver anvendt forskellige teknologier til hver enkel løsning. 

RFID er en af de teknologiske metoder, som er i kraftig udvikling. Teknologiens muligheder indenfor tyverimærkning er store, men der mangler dog stadig en del, før det kan betragtes som værende en decideret erstatning for mere traditionelle former for tyverimærkning. 

Hos Miladan har vi kigget lidt nærmere på RFID, og besvaret 3 overordnede spørgsmål i forhold til dens funktion som tyverimærkning. Hvad er en RFID-tyverimærkning?

Helt basalt, så står RFID for radiofrekvens identifikation. Enhver RFID-mærkning indeholder en chip, der har en unik identifikationskode, som gør det muligt at identificere et bestemt objekt eller person.

Det hele foregår ved, at der bliver udsendt et radiosignal fra en scanner. Det signal modtages af en passiv RFID mærkning, og kan derved aflæses i en bestemt database. Det er altså en radiobølge-funktion, der sender data om personer eller objekter via en indbygget chip i mærkningen. 


Hvad kan en RFID-tyverimærkning bruges til?

Tyverimærkning er faktisk blot en af de mange funktioner, som en RFID-mærkning kan anvendes til. De fleste mennesker gør brug af RFID-mærker i deres dagligdag, uden de egentlig er bevidste om det.

Det gælder f.eks. en simpel ting, som når Fru. Hansen skal låne en ny bog på biblioteket, så bliver mærkerne brugt til at registrere bøger i systemet. Eller hvis hun skal en tur over Storebælt for at besøge barnebarnet i København, og betaler sin brotur med BroBizz, så er der også tale om en RFID-løsning. 

Men i forhold til tyverimærkning, så er den største fordel, at der ikke er påkrævet en direkte synsrækkevidde imellem mærkningen og aflæseren. Dvs. der er en langt større mulighed for, at man kan tilgå ens produkter, når de er blevet taget af en indbrudstyv. Igennem en RFID-mærkning kan forbrugerne registrere deres produkter i en database, som gør det muligt for politiet at scanne sig frem til tyvekosternes lokation.

Dermed stiller det både forbruger og politi i en nemmere situationen, hvis man uheldigvis er blevet udsat for indbrud. Det giver en større chance for at lokalisere ens produkter via unik data, når man gør brug af en trådløs forbindelse i form af RFID.


Hvilke muligheder og begrænsninger er der for RFID-tyverimærkning?

Det er en meget svær størrelse, da der er utroligt meget, som argumenterer både for og imod.

Hvis man lige hurtigt træder udenfor tyverimærkningens grænser, så findes der jo flere muligheder, som sandsynligvis bliver implementeret inden for en nærmere årrække.

Mange refererer til RFID-koden som den kommende erstatning til den almindelige stregkode, eller nærmere bestemt, EAN-13. I takt med et stigende serviceniveau og forbrugerne bliver mere og mere bevidste om produkternes indhold og produktion, så tilbyder RFID-koden et spændende tiltag. Pludseligt, kan forbrugeren scanne sig frem til ekstra oplysninger om f.eks. produkternes oprindelse, leveringsvej eller få forslag til de bedste opskrifter med de pågældende produkter.

Så der hersker bestemt ingen tvivl om, at teknikken er ganske imponerende. Og hvis vi vender tilbage til tyverimærkningen, så er det super smart, at man kan bruge en trådløs forbindelse med lagret data som et effektivt middel imod tyveri og svind.  Men i sidste ende, så kommer det egentlig ned til, hvad virksomheder egentlig har behov for.

En af grundene til, at flere virksomheder ikke vælge at gøre brug af en RFID-mærkning til plombering eller tyverisikring af deres varer, så er prisen bestemt et afgørende element.

Når der er behov for en større mængde mærkninger, så er omkostningerne meget mindre ved brug af almindelige stregkoder, da produktionsprocessen er noget simplere end RFID. Det gør en væsentlig forskel for flere virksomheder, hvorvidt der er tale om 10 øre eller 4 kroner pr. mærkat, hvis man skal afsende en ordre på 10.000 mærkninger.


Miladan tror på den præventive effekt

Når det kommer til tyverimærker, så er det også oftest den præventive effekt, som er den mest interessante for forbrugeren.

Det er stadig svært at genfinde stjålne varer, da moderne tyve er effektive, når det kommer til at omgå sådanne systemer. Selvom man gør det betragteligt sværere at afsætte sine varer på det sorte marked, så er det svært at sætte en stopper for processen. Af samme grund, så specialiserer Miladan sig også i mærkninger med almindelige stregkoder, da vi tror mest på fordelene vedr. pris og præventiv effekt.

Miladan er dog en fleksibel virksomhed, og hvis der er behov for tyverimærkninger med mere avanceret løsninger, så løser vi behovet hos kunden.  

Hvis du gerne vil vide mere om RFID som tyverimærkning, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Miladan · Ulvehavevej 42-46 · DK-7100 Vejle · Tlf: +45 7582 8300 · E-Mail: info@miladan.dk